04/04/2018

Çift Elli Organizasyonla (Ambidextrous Organization) Mükemmeli Sürdürmek

Çift Elli Organizasyonla (Ambidextrous Organization) Mükemmeli Sürdürmek

Tanrı Janus’u hatırlayın. Roma paralarında resmine rastladığımız tanrı Janus iki yüzüyle meşhurdu. Biri sağa, biri sola bakan iki yüzü vardı. Bir yüzü kentten içeri girenlere, diğer yüzü ise kentten çıkanlara bakardı. Kente giren ve çıkan herkesi görebilirdi. Böylece halk güven içinde yaşamını sürdürürdü. Günümüzün şirket yöneticilerinin Janus ile ilişki kurmaları gereken bir konu var. CEO’ların ya da genel müdürlerin tıpkı Janus gibi iki yüzü olmalı. Bir yandan geçmişin muhasebesini çok iyi yapabilmeli, diğer yandan ileriye bakarak geleceği tanımlayacak yeniliklere de açık olmalılar. Bu belki de görevleri içerisinde en zor işleri…

 

Teoride kulağa hoş gelen, ama gerçekleştirmek için epey iş yükü gerektiren bu anlayış “Ambidextrous Organization” olarak adlandırılıyor. Bir el de işimizi görebilir, ama iki el her zaman daha iyidir. Türkçeye ‘çift elli organizasyon’ olarak çevrilen ‘Ambidextrous Organization’larda şirketin mevcut modelinden ödün vermeden, yenilikçi fikirlerin hayata geçirilmesini sağlaması gerekiyor. Bunu gerçekleştirmek için izlenebilecek en akıllıca yol, şirkette inovasyon için de ayrı bir birimin oluşturulmasını sağlamak. Çift elli organizasyonu mümkün kılmak için iki ayrı birim oluşturulabilir ve bu birimden biri temelde şu an ki mevcut durum ve gelire bakarken, diğeri yeni büyüme araçlarını aramaya ve geleceğe yönelik adımları keşfetmeye yönelebilir.

 

Geçmişin Muhasebesini Yaparken Geleceği Tasarlamak

 

Sürekli değişen pazarda ayakta kalabilmek birçok kuruluş için zorlu bir iştir. Rakipler teknolojik gelişmelerden yararlanıp işine yenilik katarken buna uyum sağlamamak bir bakıma sürdürülebilir başarıyı da imkânsız hale getiriyor. Örneğin Kodak piyasa değişikliğine uyum sağlayamayan şirketlerden sadece biri. Kodak’ın analog fotoğrafçılıkta başarılı olduğu tartışmasız bir gerçek. Ancak dijital fotoğraf makinelerinde beklenen sıçramayı gerçekleştiremedi. Çünkü çift elli organizasyona sahip değildi ve evet, tahmin ettiğiniz gibi mükemmeli sürdüremedi.

 

Başarının sürekliliğini sağlamak için şirkette ‘yenilik’ kültürü oluşturulmalı, yaygınlaştırılmalı ve sürdürülmelidir.

 

Uzun vadede gelişmek için çoğu şirketin inovasyon çabalarını sürdürmesi gerekiyor. Yeniliklerin peşinde olması, mevcut ürünlerini ve operasyonlarını daha verimli hale getirmesi, müşterilerine daha fazla değer sunması şart. Bir otomobil üreticisi beygir gücünü ya da yakıt verimliliğini artırmak için motor tasarımında sık sık değişikliğe gidebilir. Bunun için teknolojik yenilikleri uygulaması ve süreçsel ilerlemeler göstermesi gerekebilir ve uyguladığı yenilik türleri farklı hedeflere sahip olabilir. Bazıları şirketin mevcut müşterilerini hedef alırken, bazıları müşteri tabanının ötesinde; yeni bir pazara, yeni bir ürün sunulabilir. Örneğin bir araba sigortacısı, tekne sahipleri için yeni bir sigorta türü oluşturabilir.

 

Günümüz şirketlerini güçlü kılan yanlarından biri, inovasyon güçleri. Zorlu zamanlar geçirmiş veya kriz anlarında rağmen başarılı olmuş firmaların lejyonları, özellikle rahat ve kârlı bir işleyişin dışında, rutubet tutan yöntemlerinden kurtulmak oldu. Her ne kadar alışkanlıklardan kopmak zor ve statükoya karşı risk almak tedirgin edici olsa da inovasyon yapmayı başaran şirketlerin her durumda ayakta kaldığının altını çiziyoruz. Yerleşik bir şirket için yeni atılım yapan ürün ve süreçlerin yaratılması çoğu zaman geleneksel işinini yok etmesi gibi düşünülür, ama çift elli organizasyonlarda; şirketin geleneksel işini yok etmeden, engellemeden, hatta daha da iyi hale getirerek inovasyon yapabilir.

 

Çift elli bir organizasyon oluşturmak hiç de kolay değil, ama denemeye değer. Başarının ilk denemede değil, onlarca belki de yüzlerce kez denedikten sonra geleceğini biliyorsunuz. Yenilik sürecinde başarısızlık oldukça doğal bir sonuç. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un bu uğurda milyar dolarlarını kaybettiğini biliyoruz. Aslında bugün iş dünyasının başarılı liderlerinin arkasında, başarısız denemeleri yer alıyor. Bu nedenle çift elli organizasyon oluştururken, başarısızlık ihtimalinin en doğal sonuç olduğunu unutmamak ve bu konuda bilinçlenmek gerekiyor.

 

İnovasyon kültürü oluşturmak için bugün başlayın, değişim hala çok hızlı ve mükemmel uzakta değil.

 

Diğer Yazılar

Geri Bildirim